diumenge, 13 de desembre del 2009

Eines de suport al pensament

Els mapes conceptuals

Els mapes conceptuals ens poden ajudar a organitzar els nostres coneixements i ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema.
La creació d'un mapa conceptual passa per diversos estadis:
  • selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la)
  • reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors)

  • concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent)...ç
En altres ocasions elaborem el mapa a partir d'una estratègia menys sistemàtica. En aquests casos solem partir d'un concepte i anem afegint, un a un els altres i els connectors corresponents. Per acabar, ordenem el mapa i ressituem els conceptes de forma coherent.

La construcció d'una mapa conceptual és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

Des del punt de vista tècnic, el mapa es pot crear amb qualsevol editor gràfic però hi ha diversos programes que ens ajudaran a crear el mapa de manera més eficient. Un dels més coneguts i potser un dels millors és CMapTools, un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition.









El dia 30 de Novembre a classe vam fer la pràctica dels mapes conceptuals. Aquest és el mapa conceptual que vam fer la meva companya Núria Comajoan i jo:















Els fluxogrames

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplen dues utilitzacions:
  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.

  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb:

    - presa de decisions
    - resolució de problemes

    - planificació

    - organització
    - destriar la informació essencial de l'accessòria

    - definició
    d'ordres i estructures
    - ...
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:















Aquí podem trobar més informació sobre els fluxogrames i aquí podem trobar més símbols amb les seves explicacions.

Els fluxogrames es poden treballar amb moltes eines com per exemple el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions o de gràfics vectorials, etc.

A classe hem utilitzat Gliffy, amb aquesta eina podem crear, guardar i editar diagrames de flux i ens permet treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.

La pràctica que he fet individualment sobre els fluxogrames és la següent:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada